Αρχίζουν τα δύσκολα για το Brexit

-235


Στο «κυρίως πιάτο» μπαίνουν από σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, καθώς ξεκινά στις Βρυξέλλες ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για το διαζύγιο Λονδίνου – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος, που έγινε κατά την πρώτη συνάντηση από σήμερα αρχίζει η συζήτηση για ακανθώδη θέματα, όπως τα δικαιώματα των πολιτών και η διευθέτηση του λογαριασμού της Βρετανίας.

Οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες θα συζητούν καθημερινά σε επίπεδο ομάδων εργασίας μέχρι την Πέμπτη, οπότε θα γίνει πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με παρόντα όλα τα μέλη των αντιπροσωπειών.

Ήδη πάντως από την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν οι πιέσεις, όταν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε  «εκβιαστικά» τα ποσά που ζητά η ΕΕ από τη χώρα του.

«Νομίζω ότι τα ποσά που έχω δει… μου φαίνονται εκβιαστικά και νομίζω ότι το “άσ’ τους να λένε, δεν θα πάρουν δεκάρα” είναι μια εντελώς κατάλληλη έκφραση», σχολίασε ο Βρετανός υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτίμησαν στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ το ποσό που πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο, ποσό το οποίο ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ χαρακτήρισε «γελοίο».

Την ίδια ώρα ο Ευρωπαίος επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποιεί ότι «ο χρόνος πιέζει» αν Λονδίνο και Βρυξέλλες θέλουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία έως τον Μάρτιο του 2019, όπως προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα.

 

bookmark icon