Γιλντιρίμ προς Παυλόπουλο: Ο Ερντογάν θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα

-205


«Ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα εντός του τρέχοντος έτους», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αμέσως:

«Είναι και δική μου επιθυμία η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα. Να την προετοιμάσουμε ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο».

Η στιχομυθία έγινε κατά την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος συμπλήρωσε: «Εμείς οι Έλληνες επιθυμούσαμε πάντα και επιθυμούμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία. Μας ενώνουν περισσότερα από όσα μας χωρίζουν. Ό, τι μας χωρίζει μπορούμε να το λύνουμε ειρηνικά, με βάση τους διεθνείς κανόνες».

Ο κ. Γιλντιρίμ συμφώνησε και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολλά με αμοιβαίο σεβασμό. Έχουμε ένα κοινό μέλλον να μοιραστούμε. Έχουμε πλήρη συνείδηση της συμβολής της Ελλάδας στις συζητήσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι πρέπει «η ΕΕ να θέσει με σαφήνεια το σχέδιο για μια Ευρώπη του μέλλοντος και να αποφασίσει τη θέση της Τουρκίας σε αυτό».

Σημείωσε τέλος ότι «η Τουρκία αποτελεί ένα είδος αναχώματος ώστε να μην υπάρχουν προσφυγικές ροές από τη Μ. Ανατολή στην Ευρώπη. Περιμένουμε μια αναγνώριση του ρόλου της Τουρκίας στο προσφυγικό και την ασφάλεια στην περιοχή», ενώ για τις διμερείς σχέσεις μας είπε ότι «δεν επωφελούμαστε επαρκώς και έχουμε πολλά να κάνουμε σε τομείς όπως ο τουρισμός».

 

bookmark icon