Γύρισαν την πλάτη στις κάλπες οι Γάλλοι

-224


Περίπου έξι στους δέκα Γάλλους δεν πήγαν να ψηφίσουν στον σημερινό δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

Με το αποτέλεσμα «μιλημένο» από τον πρώτο γύρο, αλλά και εξαιτίας των πολλών διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων (τέταρτη φορά μέσα σε δύο μήνες), εκτιμάται ότι το 57% έως 58% του εκλογικού σώματος δεν θα φτάσει μέχρι την κάλπη. Το ποσοστό αυτό της αποχής θεωρείται ρεκόρ για την 5η Δημοκρατία, όπως επισημαίνουν τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

Στο πρώτο γύρο, στις 11 Ιουνίου, η αποχή έφθασε το 51,29% των εγγεγραμμένων, ενώ σήμερα θα φθάσει το 57% σύμφωνα με τα ινστιτούτα Ipsos-Sopra Steria και Kantar Sofres, και το 58% σύμφωνα με το Elabe.

Οι εκτιμήσεις αυτές δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους δημοσκόπους τρεις ώρες πριν την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, στις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, στις 17.00 τοπική ώρα, η συμμετοχή στην περιφέρεια του Παρισιού έφθανε το 35,33%, παρουσίαζε δηλαδή πτώση σε σχέση με τον πρώτο γύρο (40,75%), ενώ ήταν χαμηλότερη κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2012.

Με δεδομένο ότι μαζική προσέλευση παρουσιάζει μόνο το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, La Republique en Marche (μαζί με τους κεντρώους MoDem του Φρανσουά Μπαϊρού), αναμένεται ότι το REM θα καταγράψει σαρωτική νίκη, εξασφαλίζοντας 400 έως 470 από τις 577 έδρες.

 

 

bookmark icon