Γιατί ένας μάγειρας ή chef πρέπει να φοράει στολή μαγειρικής;Γιατί ένας μάγειρας ή chef πρέπει να φοράει στολή μαγειρικής;

Οι στολές μαγειρικής είναι αναγκαίες για τους chef όταν εισέρχονται στο χώρο της κουζίνας ενός εστιατορίου για να εργαστούν. Θα ξεκινήσεις σύντομα την καριέρα σου στο τομέα της εστίασης και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο χρειάζεται να φορέσεις μία στολή; Το κείμενο που ακολουθεί, έχει γραφτεί αποκλειστικά για σένα! Διάβασε το προσεκτικά για να μάθεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την στολή σεφ.

Στολές μαγειρικής: Πότε σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά

Αρκετοί μαθητευόμενοι μάγειρες, όταν βλέπουν για πρώτη φορά την στολή που θα φορέσουν κατά την διάρκεια των εργασιακών τους καθηκόντων, δεν γνωρίζουν πότε δημιουργήθηκε για πρώτη φορά και από ποιον. Ο Marie-Antoine Carême, διάσημος chef από την Γαλλία είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό της συγκεκριμένης στολής. Την δημιούργησε το 1822 με σκοπό να τιμήσει το έργο που έκαναν οι επαγγελματίες μάγειρες.

Ύστερα από 56 έτη, το 1878, η Angelica Uniform Group ξεκίνησε να παράγει μαζικά τις στολές για σεφ και στα περισσότερα εστιατόρια του Λονδίνου οι μάγειρες φορούσαν αυτές τις επαγγελματικές στολές. Οι σύγχρονες στολές μαγείρων μοιάζουν πάρα πολύ με αυτές των πρώτων χρόνων, αλλά πλέον υπάρχουν περισσότερες επιλογές στα χρώματα και στα σχέδια. Ας δούμε πιο αναλυτικά από τι αποτελείται μία στολή μάγειρα.

Από τι αποτελείται μία στολή μάγειρα

Οι στολές για σεφ αποτελούνται από το σακάκι, το παντελόνι και τον σκούφο. Στις μέρες μας, μέρος της μαγειρικής στολής αποτελεί και η ποδιά, κάτι που δεν ήταν παλαιότερα. Τα σακάκια του μάγειρα έχουν σχεδιαστεί να έχουν διπλό στήθος και το υλικό κατασκευής τους είναι το βαμβάκι. Κουμπώνουν με τρουκ ή με κουμπιά Velcro για να μπορούν να αφαιρούνται γρήγορα από τους σεφ, αν υπάρξουν περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το παντελόνι των σεφ κατασκευάζεται από ελαφριά υλικά που επιτρέπουν να αναπνέει το σώμα. Τα περισσότερα παντελόνια δεν έχουν κουμπί, η μέση τους είναι ελαστική και σφίγγουν με κορδόνι για να κινούνται οι επαγγελματίες μάγειρες άνετα την ώρα που εργάζονται. Για να κρύβονται οι λεκέδες, συνήθως οι σεφ αγοράζουν μαύρα παντελόνια ή καρό μαύρο/άσπρο. Άλλοι πάλι προτιμούν λευκά παντελόνια ή παντελόνια άλλου χρώματος (γκρι, μπεζ κ.α.).

Το καπέλο που φορούν οι σεφ ονομάζεται και ‘toque blanche’. Είναι λευκού χρώματος, αρκετά ψηλό και έχει πιέτες. Ο συμβολισμός του στο παρελθόν ήταν μεγάλος. Το ύψος του συμβόλιζε την εμπειρία που είχε ο σεφ μέσα στην κουζίνα, ενώ ο αριθμός των πιετών συμβόλιζε τον αριθμό των μαγειρικών τεχνικών που ο ίδιος κατείχε. Σήμερα στο εμπόριο υπάρχουν και μικρότερου μεγέθους καπέλα ή διαφορετικού χρώματος ακόμη και μπαντάνες.

Γιατί είναι αναγκαία η στολή μάγειρα στο χώρο της επαγγελματικής κουζίνας;

Όλοι οι εργαζόμενοι σε χώρους επεξεργασίας τροφίμων είναι αναγκαίο να εξασφαλίζουν πως αυτά είναι ασφαλή για να καταναλωθούν από τους ανθρώπους. Γι αυτό το λόγο είναι υποχρεωτική σε κάθε επαγγελματική κουζίνα η στολή μαγειρικής. Αυτή διασφαλίζει πως τα φαγητά που μαγειρεύουν οι σεφ δεν θα μολυνθούν από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι οι τρίχες.

Έπειτα, η στολή είναι απαραίτητη για να κρατά ασφαλείς τους μάγειρες το διάστημα που εργάζονται. Σε μία επαγγελματική κουζίνα ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι. Σε αυτή, είναι ανοιχτές πολλές εστίες για το μαγείρεμα, οι σεφ μεταφέρουν σκεύη με καυτά φαγητά, χρησιμοποιούν αιχμηρά εργαλεία και πολύ εύκολα θα μπορούσε να συμβεί κάποιο ατύχημα, στην προσπάθεια τους να σερβίρουν άμεσα το φαγητό στους πελάτες. Η στολή κατασκευάζεται από πολύ ποιοτικά υλικά που αποτρέπει τα εγκαύματα αλλά και τους τραυματισμούς από μαχαίρια.

Επιπλέον, οι στολές είναι χρήσιμες για τους μάγειρες γιατί τους παρέχουν μεγαλύτερη άνεση από ό,τι τα ρούχα που φορούν εκτός εργασίας. Πολλές φορές, στο χώρο της κουζίνας η ζέστη είναι πολύ έντονη εξαιτίας των πολλών ανοικτών φούρνων. Με την κατάλληλη στολή οι μάγειρες παραμένουν δροσεροί σε όλη την βάρδια τους, χωρίς να χάνεται η παραγωγικότητά τους.

Εκτός από την ασφάλεια, την άνεση και την υγιεινή των φαγητών, η κατάλληλη ενδυμασία ενισχύει και τον επαγγελματισμό των μαγείρων και αναγνωρίζονται εύκολα από τους πελάτες του εστιατορίου. Εάν ο μάγειρας δεν φοράει μία προσεγμένη και καθαρή στολή, αυξάνονται οι πιθανότητες να αμφισβητηθεί από τους πελάτες η υγιεινή των φαγητών που παρασκευάζονται από εκείνον και να αρνηθούν να επισκεφτούν ξανά το συγκεκριμένο εστιατόριο.

Συνεπώς, αυτοί είναι οι λόγοι που είναι αναγκαία η στολή μαγειρικής για όσους εργάζονται στην εστίαση. Τώρα που έμαθες τα πάντα σχετικά με την ενδυμασία του σεφ, μπορείς να προμηθευτείς αυτή που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου σε διάφορα φυσικά καταστήματα επαγγελματικής ένδυσης αλλά και στα e-shop, όπως είναι το ayo.gr.


Γιατί οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιλέξουν το SEO για προώθηση siteΓιατί οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιλέξουν το SEO για προώθηση site

Το internet είναι αχανές ή για την ακρίβεια, μπορούμε να πούμε ότι είναι σχεδόν άπειρο. Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσει μία ιστοσελίδα, όσο καλή και να είναι και όσο χρήσιμα προϊόντα ή υπηρεσίες και να προσφέρει. Είναι απλά μία μικρή σταγόνα στον ωκεανό. Για να έχει λοιπόν τύχη μία ιστοσελίδα, ειδικά αν αυτή ανήκει σε κάποια επιχείρηση και να μην χαθεί στο άπειρο, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να ασχοληθεί με την προώθηση ιστοσελίδων. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να ξεχωρίσει μία ιστοσελίδα και να αποκτήσει σημαντική επισκεψιμότητα, είναι το διαβόητο SEO.

Ο όρος SEO είναι σίγουρα κάτι που ακούνε συχνά όσοι έχουν μία επιχείρηση με δραστηριότητα στο διαδίκτυο, λίγοι όμως καταλαβαίνουν πραγματικά τι ακριβώς είναι. Τα αρχικά SEO σημαίνουν Search Engine Optimization, δηλαδή βελτιστοποίηση για Μηχανές Αναζήτησης, οπότε είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι μιλάμε για μία μέθοδο προώθησης με βάση τις μηχανές αναζήτησης όπως η Google. Ας δούμε λοιπόν γιατί το SEO είναι μονόδρομος για τις επιχειρήσεις και όχι μόνο.

Αντιμετωπίζει το πρόβλημα της επισκεψιμότητας στη ρίζα του

Οι μηχανές αναζήτησης μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι πλέον αποτελούν την πύλη όλων των χρηστών στο διαδίκτυο. Όλο σχεδόν το traffic μίας ιστοσελίδας προέρχεται από σχετικές αναζητήσεις, με άλλα λόγια, είναι πολύ σπάνιο στις μέρες μας να γράψει κάποιος μόνος του τη διεύθυνση μίας ιστοσελίδας. Οι μηχανές αναζήτησης δεν αποσκοπούν μόνο στο να παρουσιάζουν αποτελέσματα γρήγορα στους χρήστες, αλλά θέλουν αυτά να είναι όχι μόνο σωστά αλλά και χρήσιμα. Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν ειδικούς αλγόριθμους με τους οποίους κατατάσσουν τα αποτελέσματα μίας αναζήτησης: όσο πιο ψηλά εμφανίζεται ένα αποτέλεσμα στις σελίδες αποτελεσμάτων σχετικών αναζητήσεων, τόσο πιο πιθανό είναι να του κάνει κλικ ο χρήστης. Με άλλα λόγια, όσο πιο ψηλά βγαίνει σε αυτές τις σελίδες μία ιστοσελίδα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επισκεψιμότητα της. Το SEO έχει σαν αποστολή την βελτίωση της κατάταξης της ιστοσελίδας στις σελίδες αποτελεσμάτων.

Πως δουλεύει το SEO

Το SEO είναι μία πολύπλοκη διαδικασία την οποία αναλαμβάνουν ειδικού του είδους, οι λεγόμενοι SEO Experts. Οι Ειδικοί αυτοί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τον αλγόριθμο της Google και άλλων μηχανών αναζήτησης και αποστολή τους είναι να φροντίσουν ώστε η ιστοσελίδα του πελάτη τους να εμφανίζεται πάντα στη πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων και σε όσο το δυνατόν πιο υψηλή θέση. Για να το πετύχουν αυτό, θα μελετήσουν προσεκτικά την ιστοσελίδα, θα την αξιολογήσουν και θα αναπτύξουν ένα ειδικό και μοναδικό στρατηγικό σχέδιο δράσης. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει κινήσεις κι επεμβάσεις τόσο μέσα στην ίδια την ιστοσελίδα, όσο και πέρα από αυτήν.

Μόνιμα αποτελέσματα

Αυτό που κάνει το SEO την καλύτερη λύση για sites επιχειρήσεων και όχι μόνο είναι το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της είναι μόνιμα. Σε πρώτη φάση, στα πλαίσια της διαδικασίας βελτιστοποίησης, η ιστοσελίδα σας θα γίνει πιο απλή όσον αφορά τη δομή της – κάτι που έχει μεγάλη σημασία για την χρηστικότητα του site -, θα αποκτήσει ειδικά δημιουργημένο, χρήσιμο και φρέσκο περιεχόμενο και τέλος θα γίνει και φιλική προς όλες τις οθόνες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού πλέον οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου δεν χρησιμοποιούν υπολογιστές και laptop για τη περιήγηση τους αλλά τα κινητά και τα tablet τους. Επιπλέον, αν μία ιστοσελίδα καταφέρει και ανέβει στις θέσεις κατάταξης στις σελίδες αποτελεσμάτων – δεδομένου ότι πληροί τα κριτήρια κατάταξης του αλγόριθμου – είναι σχεδόν αδύνατον να πέσει από εκεί, εκτός και αν γίνει χρήση «παράνομων» τεχνικών.

Το SEO μπορεί να φαίνεται σαν μία μεγάλη και σημαντική επένδυση για ένα site, αλλά είναι  μία επιλογή που θα φέρει τεράστια οφέλη σε ένα site. Τα αποτελέσματα του SEO δεν είναι άμεσα ορατά, αλλά όταν αρχίσουν να γίνονται ορατά, είναι παραπάνω από θεαματικά. Αν λοιπόν έχετε site, το SEO είναι ίσως το πιο χρήσιμο πράγμα που μπορείτε να κάνετε γι’ αυτήν.


Σε ποιες επιχειρήσεις ταιριάζουν τα πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείαςΣε ποιες επιχειρήσεις ταιριάζουν τα πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας

Τα πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας τα συνδέουμε κυρίως με τα σπίτια καθώς είναι το πρώτο μέτρο ασφαλείας στο οποίο καταφεύγουν όσοι μένουν σε περιοχές με μεγάλη εγκληματικότητα ή απλά όσοι θέλουν τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία από κλέφτες και διαρρήκτες. Στα καταστήματα συνήθως παρατηρούμε τα ρολά ασφαλείας, τα οποία είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη προστασία μίας επιχείρησης. Δεν είναι όμως σπάνιο φαινόμενο να δούμε και πτυσσόμενα κάγκελα σε κάποιες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι συνδέουμε την ασφάλεια των επαγγελματικών χώρων με τα ρολά.

Το ποιοτικό πτυσσόμενο κάγκελο ασφαλείας παρέχει περίπου την ίδια προστασία με τα ρολά ασφαλείας και παίζει τον ίδιο ρόλο στη θωράκιση του χώρου αφού είναι και αυτό ένα ισχυρό φυσικό εμπόδιο που εμποδίζει την είσοδο του κλέφτη. Σε ποιες επιχειρήσεις λοιπόν ταιριάζει καλύτερα το πτυσσόμενο κάγκελο;

Τι είναι τα πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας

Τα πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας είναι ειδικά κάγκελα τα οποία μπορούν να κλείνουν και να ανοίγουν με κίνηση προς το πλάι. Στην ουσία, είναι σαν τις συρόμενες πτυσσόμενες πόρτες τύπου «φυσαρμόνικα» που θα βρούμε σε πολλά σπίτια. Αυτό που τα κάνει τόσο πρακτικά, είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με τα σταθερά κάγκελα, μπορούν να «εξαφανίζονται» όταν δεν τα χρειάζεται ο χρήστης τους. Εννοείται ότι τα σταθερά κάγκελα είναι απαγορευτική επιλογή για μία επιχείρηση καθώς μιλάμε για μία μόνιμη κατασκευή η οποία θα περιορίζει και την ορατότητα της βιτρίνας. Η λύση λοιπόν για τις επιχειρήσεις είναι τα πτυσσόμενα κάγκελα, αλλά σε ποιες επιχειρήσεις θα ήταν καλή ιδέα να τοποθετηθούν κάγκελα και όχι ρολά;

Μέγιστη προστασία επαγγελματικών χώρων

Τα πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας σχεδιάζονται και κατασκευάζονται για τοποθέτηση τόσο σε μονοκατοικίες όσο και σε διαμερίσματα. Αυτό σημαίνει από τη μια ότι είναι πρακτικά και καλαίσθητα και από την άλλη ότι είναι μία πολύ καλή λύση για επαγγελματικούς χώρους που βρίσκονται σε κάποια οικοδομή ή άλλο κτίριο. Με άλλα λόγια, θα λέγαμε ότι τα πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας είναι η ιδανική λύση για επιχειρήσεις που έχουν στον χώρο τους ακριβό εξοπλισμό ή πολύτιμες πρώτες ύλες και βρίσκονται σε κάποιο κτίριο γραφείων ή κάποια οικοδομή. Θα λέγαμε ότι είναι ιδανική λύση για ιατρεία, οδοντιατρεία, μικροβιολογικά εργαστήρια, δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, εργαστήρια χρυσοχοΐας κλπ.

Πως προστατεύουν τα πτυσσόμενα κάγκελα τους επαγγελματικούς χώρους;

Δυστυχώς οι κλέφτες πολύ συχνά προτιμούν να κάνουν διαρρήξεις σε επαγγελματικούς χώρους καθώς αυτοί έχουν μέσα μετρητά κι εξοπλισμό και το μόνο μέτρο ασφαλείας που έχουν – ειδικά αν είναι σε υψηλό όροφο – είναι η πόρτα ασφαλείας και κάποιος συναγερμός. Με τα πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας μπορείτε να ασφαλίσετε πολύ αποτελεσματικά τις πιο ευαίσθητες διόδους του χώρου σας, δηλαδή τις πόρτες και τα παράθυρα. Όσο ψηλά και αν είναι ο χώρος σας, ένας αποφασισμένος κλέφτης θα καταφέρει να φτάσει στο μπαλκόνι σας και από εκεί και μετά αν δεν υπάρχουν κάγκελα, το μόνο που του μένε να κάνει είναι να παραβιάσει τη μπαλκονόπορτα ή απλά να σπάσει τη τζαμαρία.

Πέρα από την ασφάλεια, τα πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας είναι καλή λύση για τους επαγγελματικούς χώρους γιατί όπως είπαμε και πριν μπορούν απλά να «εξαφανιστούν» αν δεν τα χρειάζεστε. Αυτό σημαίνει ότι όταν λειτουργεί η επιχείρηση σας, οι πελάτες σας δεν θα καταλάβουν αν έχετε κάγκελα ή όχι, οπότε δεν θα επηρεαστεί καθόλου η αισθητική και η όλη ατμόσφαιρα του χώρου. Για παράδειγμα, δεν είναι και ότι καλύτερο για την ψυχολογία ενός ασθενή στο οδοντιατρείο να βλέπει κάγκελα στα παράθυρα. Με τα πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας αυτό το πρόβλημα δεν θα υπάρχει.

Μιλήστε με τους ειδικούς

Αν ενδιαφέρεστε για την θωράκιση της επιχείρησης σας με κάγκελα ασφαλείας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε μία ειδική επιχείρηση για να κανονιστεί μία επίσκεψη στον χώρο σας. Σε αυτή την επίσκεψη ο ειδικός θα μελετήσει τον χώρο και θα σας προτείνει την καλύτερη λύση με βάση τις ανάγκες ασφαλείας σας και τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε.


Θέματα για μπομπονιέρες βάπτισης για αγόρι όλες οι τάσεις το 2022Θέματα για μπομπονιέρες βάπτισης για αγόρι όλες οι τάσεις το 2022

Η βάπτιση ενός παιδιού αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή του ζευγαριού. Το γεγονός αυτό, φέρνει χαρά και συγκίνηση στην οικογένεια, αλλά και στους καλεσμένους. Τα τελευταία χρόνια, συνηθίζεται να διοργανώνουν βαπτίσεις με συγκεκριμένο θέμα που περιλαμβάνει από τον στολισμό της εκκλησίας έως τις μπομπονιέρες. Τα χρώματα, τα υλικά και το ύφος συνδυάζονται ώστε να υπάρχει τόσο ομοιομορφία, όσο και ξεχωριστό στυλ. Έτσι, το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό και να αφήσει τις πιο όμορφες αναμνήσεις. Για όσους έγιναν πρόσφατα γονείς και απέκτησαν αγοράκι, παρακάτω θα δείτε θέματα για την βάπτιση του με τις νέες τάσεις για το 2022:

Καλοκαιρινό θέμα βάπτισης με θαλασσινό θέμα

Το καλοκαίρι πλησιάζει και μια πρόταση είναι να επιλέξετε κάποιο ανάλογο θέμα. Εδώ, υπάρχουν πολλές προτάσεις μιας που υπάρχει ποικιλία υλικών και διακοσμητικών στοιχείων. Τα χρώματα που ταιριάζουν είναι οι αποχρώσεις του μπλε, το γαλάζιο, το μπεζ και φυσικά, το λευκό. Μπορείτε να προσθέσετε φυσικά υλικά, όπως κοχύλια ή αστερίες για να γίνει πιο πρωτότυπο. Επίσης, κατάλληλα διακοσμητικά για τις μπομπονιέρες βάπτισης αγόρι, είναι τα καραβάκια, ξύλινα ή μεταλλικά, οι πειρατές, τα ψαράκια, αλλά και οι φάροι. Αν σας αρέσουν τα κουτάκια, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο σε πχ. γαλάζιο, δεμένο με μπλε ή λευκή κορδέλα και έναν μεταλλικό αστερία. Παράλληλα, αν προτιμάτε τα πουγκιά, κάτι σε λινάτσα, δεμένα με σχοινί και ένα θαλασσινό, ξύλινο στοιχείο είναι μια όμορφη ιδέα, επίσης.

Θέμα βάπτισης για τα ταξίδια

Ένα θέμα που μπορεί να φαίνεται κλασικό, όπως τα ταξίδια, μπορεί να μεταμορφωθεί σε κάτι το ιδιαίτερο με πολλή φαντασία. Στο συγκεκριμένο, αν και δεν υπάρχει περιορισμός στο χρωματολόγιο, μια ιδέα είναι να υπάρχει μείξη χρωμάτων, ώστε να αποκτήσει ενδιαφέρον. Μπορείτε να συνδυάσετε το μπλε, το κόκκινο, ή το πράσινο. Όμως, και τα ουδέτερα, γήινα χρώματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως το μπεζ, το καφέ και το γκρι του πάγου. Τα διακοσμητικά στοιχεία που ταιριάζουν είναι τα αυτοκινητάκια, τα αερόστατα, τα μηχανάκια ή τα αεροπλάνα. Μπορούν να είναι πλαστικά, ξύλινα, μεταλλικά, ακόμα και χάρτινα. Μπορούν να είναι τοποθετημένα πάνω σε πέτρα, γυαλί ή μέσα σε κουτιά από πλεξιγκλάς. Αν σας αρέσει κάτι πιο απλό, τα χάρτινα κουτιά δεμένα με κορδέλα ή οι κρεμαστές μπομπονιέρες θα σας καλύψουν. Επίσης, μπορείτε να διαλέξετε και το τούλι, όπου κάνοντας μια μείξη διχρωμίας, πχ. γαλάζιο και λευκό τούλι, δεμένο με μπλε κορδέλα να δώσετε διαφορετικό στυλ.

Θέμα βάπτισης με ζώα του δάσους

Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές θέμα για το φθινόπωρο είναι τα ζώα του δάσους. Τα χρώματα που μπορείτε να παίξετε μαζί τους είναι τα γήινα, όπως το μπεζ, το καφέ, το λαδί, αλλά και το κίτρινο για να δώσει έξτρα ένταση. Σχετικά με το ποια ζωάκια θα επιλέξετε, δεν υπάρχει περιορισμός. Μπορείτε να διαλέξετε σκίουρους, αρκουδάκια, σκαντζόχοιρους, ελάφια ή πουλιά. Μπορείτε να έχετε μια ποικιλία από αυτά ταυτόχρονα, ώστε το θέμα να αποκτήσει άποψη. Τα διακοσμητικά μπορεί να είναι ξύλινα, χάρτινα ή κεραμικά. Η συσκευασία της μπομπονιέρας προσαρμόζετε ανάλογα του γούστου σας. Τα πουγκιά, υφασμάτινα ή από λινάτσα, δεμένα με σχοινί ή κορδέλα, σε διαφορετικά χρώματα, είναι μια τάση που θα κυριαρχεί έντονα. Άλλη επιλογή, πιο οικονομική είναι τα απλά κουτάκια, ζωγραφισμένα με ζωάκια, ίσως και σε μορφή καρτούν, δεμένα με κίτρινη κορδέλα και διακοσμητικά χάρτινα στοιχεία.

Όπως είδαμε τις νέες τάσεις για το 2022, θα παρατηρήσατε πως η επιλογή ενός θέματος είναι μείζονος σημασίας για την δημιουργία μιας όμορφης ατμόσφαιρας. Σχεδιάζοντας προσεκτικά την οργάνωση μιας βάπτισης, αυτό που θα μείνει στο τέλος είναι η μπομπονιέρα και τα αναμνηστικά δωράκια της. Ο συνδυασμός υλικών, χρωμάτων, κουφέτων και διακοσμητικών στοιχείων απαιτεί σκέψη και έρευνα. Προσπαθήστε οι χρωματικές αποχρώσεις να δένουν μεταξύ τους. Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στον σχεδιασμό της. Λύσεις υπάρχουν για κάθε τσέπη, ανάλογα τον προϋπολογισμό σας. Μπορείτε να βρείτε καταπληκτικές ιδέες σε λογικές τιμές, καθώς και μεγάλη ποικιλία για να βρείτε την κατάλληλη που θα καλύψει τα γούστα σας.


Υπάρχουν επιπτώσεις από τη συνεχή χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου;Υπάρχουν επιπτώσεις από τη συνεχή χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου;

Το άτμισμα έφτασε στις ζωές μας εδώ και περίπου μία δεκαετία και κάτι παραπάνω κι έχει πλέον γίνει μέρος της ζωής μας. Από εκεί που ήταν μία συνήθεια που είχαν μόνο λίγοι άνθρωποι, πλέον έχει γίνει πολύ δημοφιλής και βλέπουμε όλο και περισσότερους καπνιστές να δοκιμάζουν και ακόμη και να υιοθετούν αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος που όμως δεν έχει καμία σχέση με τον καπνό, όπως θα δούμε και παραπάνω. Είναι λογικό λοιπόν όταν μία τέτοια συνήθεια γίνεται τόσο δημοφιλής να δημιουργούνται κι ερωτήματα που να πρέπει να απαντηθούν από τους επιστήμονες.

Ο λόγος που το κάπνισμα γίνεται όλο και λιγότερο δημοφιλές, φαίνεται πως οι νέοι άρχισαν επιτέλους να τους γυρνούν την πλάτη, είναι το γεγονός ότι είναι γνωστές οι μακροχρόνιες συνέπειες του. Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για όποιον επιλέγει να ξεκινήσει το κάπνισμα, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε τι μπορεί να κάνει στο σώμα του αφού οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ξεκάθαρα κι επανειλημμένα και με ακρίβεια τις μακροχρόνιες του επιπτώσεις στην υγεία. Μπορούμε να πούμε όμως το ίδιο και για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου;

Οι έρευνες και τι δείχνουν

Το «πρόβλημα» με το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι το γεγονός ότι είναι κάτι σχετικά καινούργιο. Ας μην ξεχνάμε ότι το κάπνισμα θεωρούνταν αβλαβές για πάρα πολλά χρόνια πριν να γίνουν έρευνες που να αποδεικνύουν το πόσο επικίνδυνο είναι. Βέβαια τότε ήταν άλλα χρόνια και οι καπνοβιομηχανίες μπορούσαν ανενόχλητες να επηρεάζουν και να διαστρεβλώνουν έρευνες. Πλέον υπάρχει πολλή διαφάνεια και αυτό δεν μπορεί να γίνει, ωστόσο είναι αλήθεια ότι δεν έχει υπάρξει το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να μπορέσουν οι επιστήμονες να πουν με σιγουριά αν η μακροχρόνια χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει επιβλαβείς συνέπειες και ποιες είναι αυτές.

Αυτό όμως που έχουν δείξει οι έρευνες, είναι το γεγονός ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, το άτμισμα όπως το αποκαλούν οι χρήστες, δεν βάζει στο σώμα του ατμιστής τις τοξικές ουσίες που μπαίνουν με το κάπνισμα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι εν λόγω ουσίες προκύπτουν από το κάψιμο αποξηραμένων φύλλων του φυτού του καπνού. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με καύση και καπνό. Αυτό που εισπνέει ο χρήστης είναι ατμός από πού προκύπτει από τη θέρμανση και την ατμοποίηση ενός ειδικού υγρού το οποίο αποτελείται από φυσικά συστατικά, νικοτίνη κι εκχυλίσματα αρωμάτων και γεύσεων. Οι ουσίες αυτές είναι αβλαβείς ή τουλάχιστον δεν είναι τόσο επικίνδυνες όσο αυτές που περιέχονται στο κανονικό τσιγάρο.

Άρα το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι απολύτως ασφαλές;

Όσο και να θέλει να ειπωθεί αυτό η βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρονικών τσιγάρων, δεν μπορεί να το πει κάποιος επιστήμονας με ασφάλεια. Γίνονται πολλές έρευνες για να δουν οι επιστήμονες τις συνέπειες και τις επιπτώσεις του ατμίσματος σε βάθος χρόνου, αλλά το θέμα είναι ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη αυτό το βάθος χρόνου καθώς το άτμισμα υπάρχει εδώ και δέκα περίπου χρόνια, κατά προσέγγιση. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο επικίνδυνο από το παραδοσιακό τσιγάρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και τελείως αβλαβές, ειδικά όσον αφορά τη μακροχρόνια περίοδο.

Πιθανοί κίνδυνοι του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Τα υγρά του ηλεκτρονικού τσιγάρου αποτελούνται από συγκεκριμένα συστατικά τα οποία και αναγράφονται ξεκάθαρα στη συσκευασία τους. Αν λοιπόν κάποιος είναι αλλεργικός στα μήλα, μπορεί να παρουσιάσει αναφυλακτικό σοκ αν δοκιμάσει άρωμα υγρό με άρωμα μήλου. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί χρήστες ετοιμάζουν οι ίδιοι τα δικά τους υγρά αφού η διαδικασία είναι απλή και τα απαραίτητα υλικά μπορεί να τα βρει κανείς εύκολα ακόμη και στα φαρμακεία. Ωστόσο κάποιοι χρήστες πειραματίζονται με ουσίες και συστατικά που δεν έχουν καμία σχέση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα υγρά αναπλήρωσης με αποτέλεσμα να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους ή ακόμη και τον θάνατο.


Πως τα διάτρητα ρολά προστατεύουν το μαγαζί μου;Πως τα διάτρητα ρολά προστατεύουν το μαγαζί μου;

Η αύξηση της εγκληματικότητας είναι κάτι που έχει κάνει όποιον έχει επιχείρηση να σκεφτεί πολύ καλά την ασφάλεια της. Αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότερα καταστήματα επενδύουν σε ρολά ασφαλείας ή αναβαθμίζουν αυτά που ήδη έχουν. Τα ρολά ασφαλείας είναι σίγουρα το πιο αποτελεσματικό μέσο θωράκισης μίας επιχείρησης αφού στην ουσία δημιουργεί ένα τείχος προστασίας ανάμεσα στον κλέφτη και τον κατάστημα, το οποίο και θα πρέπει κάπως να αφαιρέσει για να μπει σε αυτό. Με μία απλή ματιά ωστόσο, μπορεί κανείς να δει ότι υπάρχουν πολλοί τύποι ρολών, είναι λοιπόν λογικό να αναρωτιέται κάποιος ποιος προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία για να ξέρει και αν χρειάζεται να αναβαθμίσει αυτά που ήδη έχει ή για να επιλέξει τα σωστά για το μαγαζί του.

Ο πιο δημοφιλής τύπος ρολών είναι τα διάτρητα, τα οποία αποτελούνται από ειδικά ενωμένες λωρίδες χαλύβδινης συνήθως λαμαρίνας, οι οποίες όμως έχουν μικρές τρύπες. Ας δούμε λοιπόν πως αυτά τα ρολά προστατεύουν την επιχείρηση σας.

Γιατί διάτρητα και όχι ρολά κλειστού τύπου;

Τα ρολά κλειστού τύπου δημιουργούν ένα απολύτως συμπαγές τείχος, χωρίς καμία τρύπα, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι η καλύτερη επιλογή για ένα κατάστημα; Όχι απαραίτητα. Η αλήθεια είναι ότι τα ρολά κλειστού τύπου προσφέρουν μεν πολύ μεγάλη θωράκιση, αλλά αυτή έχει κι ένα σημαντικό κόστος: την ορατότητα. Με απλά λόγια, όταν τα κλειστού τύπου ρολά είναι κατεβασμένα, κανείς δεν έχει οπτική επαφή με το κατάστημα, οπότε δεν φαίνεται καθόλου η βιτρίνα του. Αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα για ένα κατάστημα με ρούχα, αλλά όχι και τόσο σημαντικό για μία Τράπεζα ή ένα κατάστημα με κινητά τηλέφωνα. Τα διάτρητα ρολά προσφέρουν την σχεδόν ασφάλεια με τα ρολά κλειστού τύπου, αλλά επιτρέπουν και την οπτική επαφή με τη βιτρίνα, οπότε είναι μία πολύ καλή λύση για καταστήματα που βασίζονται τη βιτρίνα τους.

Πώς προστατεύουν τα διάτρητα ρολά;

Κατ’ αρχάς είναι ένα σχεδόν συμπαγές τείχος ανάμεσα στους κλέφτες και το κατάστημα, αυτό σημαίνει ότι για να μπουν στο μαγαζί θα πρέπει να αφαιρέσουν τα ρολά με ειδικά εργαλεία που οι περισσότεροι κλέφτες δεν διαθέτουν. Επιπλέον, οι τρύπες είναι τόσο μικρές – εδώ να σημειώσουμε ότι το μέγεθος και το πλήθος τους εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε πελάτη και καταστήματος – που δεν χωρούν εύκολα εργαλεία για να μπορέσει ο κλέφτης να σπάσει την βιτρίνα ή να παραβιάσει κάποια δίοδο. Τα διάτρητα ρολά προσφέρουν επίσης και προστασία από επιθέσεις με καδρόνια και ρόπαλα αλλά και από ρίψεις αντικειμένων όπως πέτρες, τούβλα αλλά ακόμη και βόμβες Μολότωφ. Με άλλα λόγια, είναι μία πολύ καλή επιλογή αν το κατάστημα σας έχει βιτρίνα και βρίσκεται σε μία περιοχή που γίνονται συχνά επεισόδια, αν είναι ας πούμε κοντά σε κάποιο γήπεδο.

Πότε να αναβαθμίσω σε διάτρητα ρολά;

Αν έχετε δικτυωτά ρολά μπορεί να χρειαστεί να τα αναβαθμίσετε σε διάτρητα. Αν δείτε ότι ξαφνικά έχουν ανέβει τα κρούσματα κλοπών στη γειτονιά σας ή αν δείτε ότι πληθαίνει το μαρκάρισμα καταστημάτων από διαρρήκτες – υπάρχουν σχετικά άρθρα της Αστυνομίας για τα σύμβολα που χρησιμοποιούν οι διαρρήκτες – είναι μία καλή ιδέα να αλλάξετε τα ρολά σας σε διάτρητα. Επιπλέον, αν δείτε ότι στη γειτονιά σας γίνονται πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ή ότι παρατηρούνται επεισόδια σε ποδοσφαιρικούς και άλλους αγώνες, ακόμη και αν μιλάμε για μικρές κατηγορίες, θα πρέπει να αναβαθμίσετε την θωράκιση του καταστήματος σας και τα διάτρητα ρολά προσφέρουν προστασία από χούλιγκαν χωρίς να θυσιάζουν την ορατότητα της βιτρίνας σας.

Εννοείται ότι τα διάτρητα ρολά όπως και όλα τα ρολά ασφαλείας προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια όταν συνδυάζονται με άλλα μέτρα ασφαλείας όπως οι κάμερες κλειστού κυκλώματος και οι συναγερμοί. Καλό είναι λοιπόν να μην επαναπαυθείτε στα ρολά σας, ακόμη και αν σας προσφέρουν πολύ μεγάλη θωράκιση. Όσο μεγαλύτερη είναι η θωράκιση ενός χώρου, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να τον μαρκάρουν ή να τον προτιμήσουν οι διαρρήκτες.


Ανακαίνιση σπιτιού: Ολική ή μερική ανακαίνισηΑνακαίνιση σπιτιού: Ολική ή μερική ανακαίνιση

Τι είναι η Ολική Ανακαίνιση;

Μια ολική ανακαίνιση είναι μια πλήρης αναμόρφωση ενός παλιού ή ξεπερασμένου ακινήτου.

Η διαδικασία μιας ολικής ανακαίνισης περιλαμβάνει την κατεδάφιση, την ανακαίνιση και την ανοικοδόμηση του κτιρίου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την προσθήκη νέας πρόσοψης, παραθύρων και στέγης καθώς και την ανακαίνιση του εσωτερικού με νέα ηλεκτρικά και υδραυλικά, έπιπλα και εξαρτήματα.

Η ολική ανακαίνιση σπιτιού είναι πιο δαπανηρή επιλογή από τις μικρές επισκευές, αλλά παρέχει καλύτερη σχέση ποιότητας / τιμής.

Πώς να διαχειριστείτε τα υπάρχοντα έπιπλά σας για ολική ανακαίνιση

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τα υπάρχοντα έπιπλά σας κατά την ανακαίνιση του σπιτιού σας; Μια λύση στο κοινό πρόβλημα του τρόπου αποθήκευσης επίπλων κατά την ανακαίνιση που προτείνεται είναι να πάρετε μεγάλες πλαστικές θήκες αποθήκευσης ή καλύμματα αφού καταγράψετε το είδος των επίπλων που βρίσκονται στο εσωτερικό της οικίας καθώς και στο εξωτερικό για να εξοικονομήσετε χρόνο κι έπειτα να ξεκινήσετε να τα ντύνετε για την προστασία τους.

Εάν δεν χρησιμοποιείτε καθόλου τα έπιπλα κατά τη διάρκεια των διαδικασιών ανακαίνισης, όπως το βάψιμο ή το πέρασμα μοκέτας, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε ένα αχρησιμοποίητο δωμάτιο ή γκαράζ και να τα πλύνετε πριν τα τοποθετήσετε ξανά στην αρχική τους θέση.

Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα κάνοντας τις δικές σας μεγάλες ανακαινίσεις

Κάνοντας τις δικές σας μεγάλες ανακαινίσεις μπορεί να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα. Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβετε τι πρέπει να επιδιορθωθεί ή να αντικατασταθεί. Πρέπει να υπολογίσετε το συνολικό κόστος και να το συγκρίνετε με αυτό που θα πληρώνατε σε έναν εργολάβο για να κάνει την ίδια δουλειά. Για να πάρετε μια ιδέα, ψάξτε στο διαδίκτυο για εκτιμητές στην περιοχή σας και δείτε πόσο χρεώνουν για κοινά έργα ανακαίνισης.

Μια μεγάλη ανακαίνιση DIY θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει έως και 50% στο κόστος εργασίας, αλλά μπορεί να απαιτήσει περισσότερο χρόνο και προσπάθεια από μέρους σας καθώς μπορεί να αποβεί τελικά πιο κοστοβόρα εάν χρειαστούν διορθώσεις.

Μπορεί να γίνει μία ολική ανακαίνιση σε μία ημέρα;

Η προσέγγιση μιας ημέρας ολικής ανακαίνισης είναι ασυνήθιστη, αλλά μπορεί να γίνει με ορισμένους τύπους κτιρίων. Αυτή η προσέγγιση έχει τα ακόλουθα οφέλη:

– Ελαχιστοποιεί το μέγεθος της αναστάτωσης που προκαλείται στους ενοικιαστές κλείνοντας χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

– Μειώνει τον αριθμό των φορών που οι εργολάβοι – συνεργεία ανακαίνισης πρέπει να επισκέπτονται τον χώρο για την εκτέλεση εργασιών.

– Επιταχύνει την ολοκλήρωση της εργασίας συγκεντρώνοντας την προσπάθεια σε μια περίοδο.

– Ενδέχεται να μειώσει το κόστος αφού μπορεί να πετύχετε καλές τιμές προσφοράς για μαζική εκτέλεση εργασιών.

Τι είναι η μερική ανακαίνιση;

Η μερική ανακαίνιση είναι η διαδικασία ανακαίνισης τμημάτων ενός κτιρίου – ακινήτου – κατοικίας, συνήθως μόνο ενός δωματίου ή μέρους ενός ορόφου. Οι μερικές ανακαινίσεις χρησιμοποιούνται συχνά για την επισκευή κατεστραμμένων τμημάτων χωρίς την ανάγκη κατεδάφισης και ανοικοδόμησης ολόκληρου του κτιρίου. Οι μερικές ανακαινίσεις είναι πολύ φθηνότερες από τις ανακαινίσεις πλήρους κλίμακας, επομένως είναι κατάλληλες για παλαιότερα κτίρια που έχουν καλά οστά αλλά απαιτούν κάποιες επισκευές.

Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν χαμηλότερο κόστος, αυξημένες αξίες ακινήτων και ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση που είναι τα κύρια πλεονεκτήματα. Από την άλλη πλευρά.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή – Πλήρης ή μερική ανακαίνιση;

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα σε μια πλήρη ανακαίνιση σπιτιού, αλλά υπάρχουν επίσης πλεονεκτήματα από την απλή μερική ανακαίνιση. Το πρώτο είναι ότι μπορεί να γίνει πιο γρήγορα και φθηνότερα από μια ολική ανακαίνιση και το δεύτερο είναι ότι μπορεί να γίνει χωρίς να χρειαστεί να διαταράξετε τον τρόπο ζωής σας. Δεν χρειάζεται να μετακομίζετε για μήνες ή δεν χρειάζεται να ζείτε σε κάτι που μοιάζει σαν ένα ημιτελές σπίτι.

Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβετε ποιον τύπο ανακαίνισης χρειάζεστε για την κατοικία σας. Θα πρέπει να αναρωτηθείτε πράγματα όπως: “Ποιο είναι το εύρος του έργου;” και «Πόσα χρήματα έχω για αυτό το έργο;».

Ενώ μια πλήρης ανακαίνιση θα σας δώσει την ευκαιρία να μεταμορφώσετε το σπίτι σας εξ’ολοκλήρου, μια μερική ανακαίνιση μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή εάν ενδιαφέρεστε να εστιάσετε σε ορισμένες πτυχές του σπιτιού σας. Σας επιτρέπει να ανακαινίζετε ένα δωμάτιο τη φορά, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο εάν τα χρήματα είναι περιορισμένα ή εάν θέλετε απλώς να ξεκινήσετε με έναν χώρο του σπιτιού σας που χρειάζεται περισσότερη προσοχή.


Μην λυγίζειςΜην λυγίζεις

Το ξέρω ότι είναι δύσκολοι οι καιροί και το γεγονός ότι τώρα αποφασίσαμε να ανανεώσουμε την ιστοσελίδα μας, δεν βοηθάει. Πάραυτα, μην λυγίζεις. Δεν αργούμε. Σύντομα θα είμαστε και πάλι μαζί να ανακαλύψουμε τις αλλαγές και την πρόοδο που θα βελτιώσει την ζωή μας. Ξέρεις που θα μας βρεις. Έλα μαζί μας σε λίγες μέρες.